Manifest TATA

Volgens de Chinese astrologie is 2016 het Jaar van de Aap: een speels, slim en vindingrijk dier. Als ik om me heen kijk, zie ik echter dat mensen elkaar haten om een kindertraditie, dat meningsvrijheid wordt verhandeld voor mensenlevens en dat de meeste stemmen gaan naar de grootste bek.
Daarom verklaar ik hierbij 2016 tot het Jaar van de Apenkooi: de tijd waarin het spel gehinderd wordt door bestaande parcours, tikkers nekslagen uitdelen, zwakkeren als eerste het veld ruimen en de getikten buiten spel staan. Spelregel Artikel 1 staat onder druk.
Ik stel u daarom voor aan Manifest TATA; There Are Thousands of Alternatives. TATA: omdat voor ieder probleem een ándere oplossing is.

Ik stel drie alternatieven aan u voor:

1. DE VERKEERDE KANT

Met ingang van 1 januari 2017 spreken we, voor een periode van tien jaar, af de heteroseksuele norm te veranderen. Voortaan is iedereen homoseksueel van geboorte af.
Ontdekken dat je op iemand van het ándere geslacht valt is niet normaal: je merkt eerst zelf dat je afwijkt, vertelt het met horten en stoten aan je ouders en op school duurt het maanden voor je het durft te zeggen. In de klas worden namelijk voortdurend flauwe grapjes gemaakt over vrouwtjes die het met mannetjes doen. Eens per jaar is er een extravagant feest in Amsterdam: de Sway Pride, waarin heteroseksuelen in bootjes door de grachten varen, aangevoerd door de Gulden Draak, waarin niet koning en koning, maar koning en koningin Alexander en Maxima (zelf het toonbeeld van deze afwijking) de feestvreugde aanvoeren.
‘Vuile hetero!’ is de nieuwe ‘vuile homo!’

2. INTERKLAAS

Sinterklaas is niet langer heilig. Schonk de gulle goedzak vroeger cadeautjes; nu geeft hij alleen maar onrust. Daarom stel ik u voor aan het alternatief: Interklaas en Aparte Piet. Een vrolijk duo mét alle het goede van de traditie; zónder oud zeer.
Interklaas draagt nog wel zijn mijter, maar het kruis daarop wordt een minteken. Om erop te wijzen dat hij er is voor mensen die het minder hebben.
Interklaas draagt geen ring meer. Die gaf hij weg aan een arme ziel. Zodat telkens wanneer we zijn ring niet zien, we overwegen iets weg te geven. De stoomboot krijgt een zeil en Pakjesavond vieren we voortaan telkens met een familie die we nog niet kennen.
Nieuw in de traditie is het, tijdens de intocht, omtrappen van een muurtje door Interklaas of zijn schimmel. Wat dat betekent mag u zelf bedenken.
Aparte Piet is transparant. Hij heet zo omdat we allemaal Aparte Pieten zijn. Laten we meer vreten wat de boer niet kent. Op zijn hoed draagt hij de veer van een pauw, want Aparte Piet is trots op wie hij is.
Verder: de zak op zijn schouder blijft, maar voortaan draagt Aparte Piet een spiegel in de andere hand. Waarom? Kijk erin en u vindt het antwoord.
Ik nodig u uit Sinterklaas en Zwarte Piet op 6 december 2016 uit te zwaaien in Maassluis. Een laatste uittocht, om op 18 november 2017 Interklaas en Aparte Piet voor altijd welkom te heten.

3. WATERTRAPPELEN

We gaan allemaal dood en we doen meestal ons best dit zo lang mogelijk uit te stellen. Daarin verschillen we niets van, bijvoorbeeld, een vluchteling uit het Midden-Oosten. Wél een verschil: wij hebben allen een zwemdiploma en zo’n vluchteling niet. Dat is verdrietig, want dat maakt verdrinking tot doodsoorzaak nummer één onder vluchtelingen wier bootje kapseist in de Middellandse Zee. Daarom stel ik voor het recht op zwemles op te nemen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zwemles ín de regio. Al leren ze maar watertrappelen.
De Nederlandse overheid zet voortaan haar ontwikkelingsgeld in voor het aanleggen van zwembaden in vluchtelingenkampen, het omscholen van mensensmokkelaars tot badmeesters en -juffrouwen en het ontwikkelen van een scanner die watertrappelende mensen direct signaleert om snelle redding in gang te zetten. Dit voorstel wil ik met terugwerkende kracht laten ingaan op 10 december 1948.

Kortom:
1. Homo’s zijn de nieuwe hetero’s.
2. Voortaan vieren we Interklaas en Aparte Piet.
3. Iedere vluchteling krijgt recht op zwemles in de regio.

Tot hier de eerste editie van Manifest TATA. Kerf deze woorden in uw hart en maak een back-up in uw hoofd. De wereld zal niet meer hetzelfde zijn.